Het maakt eigenlijk geen verschil of u zorgtoeslag wilt aanvragen of terugvragen. Terugvragen heeft als kenmerk dat u de terugwerkende kracht inroept. Dit is mogelijk voor een heel kalenderjaar. Dit wil zeggen dat u alleen over het jaar waarin u de aanvraag doet een teruggaaf kunt aanvragen.
Zorgtoeslag terugvragen kan op een betrekkelijk eenvoudige manier. Allereerst moet u natuurlijk weten hoeveel u maximaal kunt aanvragen. Pas daarna kunt u de daadwerkelijke teruggaaf in gang zetten. Via de onderstaande berekeningsmodule kunt u direct de berekening maken en de teruggaaf indienen.
De Belastingdienst is belast met de administratieve afhandeling van de zorgtoeslag. Net als de meeste andere toeslagen zoals de hypotheekrente aftrek en de huurtoeslag wordt deze rond de vijftiende van iedere maand verwerkt.
Heeft u inmiddels zorgtoeslag aangevraagd en ontvangen dan is het geen zekerheid dat dit tot in lengte van dagen blijft doorlopen. De overheid doet er alles aan toeslagen en subsidies af te schaffen. Wees er daarom dus snel bij voordat het wordt afgeschaft.
Wanneer uw persoonlijke situatie verandert moet u deze wijziging aangeven bij de zorgtoeslag. U loopt anders het risico teveel (of te weinig) te ontvangen. Te veel zorgtoeslag ontvangen kan vervelende gevolgen hebben omdat u niet alleen moet terugbetalen maar ook een boete kunt krijgen. Heeft u te weinig zorgtoeslag ontvangen dan heeft u in de meeste gevallen pech. Het is daarom zaak alles goed te regelen en toch wel in de gaten te houden. Dat mag ook wel omdat de maximale zorgtoeslag enkele honderden Euro’s bedraagt. En dat is natuurlijk mooi meegenomen.