Zorgtoeslag is – wanneer u de aanvraag correct en naar waarheid invult – een gift. Dit wil zeggen dat het alleen maar invloed kan hebben op de te betalen belasting wanneer uw vermogen in box 3 (sparen, beleggen en schulden) onder de 20.000 Euro blijft. Andere zaken waarbij zorgtoeslag en belasting verband houden zijn eigenlijk niet voorhanden.

Wanneer u zorgtoeslag wilt aanvragen moet u natuurlijk eerst een berekening maken. Deze berekening is gebaseerd op uw inkomen en vermogen. Alleen wanneer u onder een bepaalde grens (die jaarlijks wijzigt) blijft, komt u hiervoor in aanmerking.

Het aanvragen van de zorgtoeslag is een persoonlijke aangelegenheid. Het verschilt namelijk voor iedereen. Via de onderstaande rekenmodule kunt u uitrekenen wat u per maand kunt verwachten. Is dit naar wens, dan doet u er verstandig aan de aanvraag direct in te dienen. De belastingdienst heeft namelijk ruim 2 maanden nodig om uw aanvraag te bestuderen en goed te keuren.

Hoewel zorgtoeslag voor veel Nederlanders noodzakelijk is, rommelt de financiering ervan al geruime tijd. Het geld van de overheid dreigt langzaam op te raken. Dat wil zeggen dat er helaas geen zekerheid is dat de zorgtoeslag nog tot in lengte van dagen zal zijn. Daarom is het verstandig zo spoedig mogelijk de aanvraag te doen zodat u in ieder geval nog even de vruchten ervan kunt plukken.