De Dienst Uitvoering Onderwijs, ook wel DUO, is een onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. DUO biedt een uitgebreid kennisplatform voor studenten, scholieren, hun ouders en onderwijsinstellingen. Ook informatie over bijvoorbeeld de zorgtoeslag kan men vinden op de website van DUO. Informatie is echter niet altijd wat u nodig heeft, want een berekeningsmodule en een aanvraag formulier is wat eigenlijk nodig is. De kans is namelijk uitermate groot dat studenten en scholieren gewoon in aanmerking komen voor zorgtoeslag.

 

Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Niet alleen is het een verplichting, ook is het noodzakelijk een zorgverzekering te hebben. Maar weinig mensen kunnen namelijk een ziekenhuis opname uit eigen portemonnee betalen. En zolang er geen sprake is van grove schuld of nalatigheid zal in de meeste gevallen gewoon een betaling van de kosten plaatsvinden. De zorgverzekering is daarmee meer dan een luxe product.

 

Wanneer u de premie voor deze verzekering aan de hoge kant vindt, en u bent student, dan is het mogelijk via de onderstaande rekenmodule uw persoonlijke zorgtoeslag te berekenen en daarna direct aan te vragen. Ongeveer 8 weken na de aanvraag ontvangt u van de Belastingdienst, die belast is met de administratieve afhandeling van de zorgtoeslag, een beschikking. Deze beschikking benoemt de oorspronkelijke gegevens die u heeft gebruikt voor de aanvraag en geeft aan hoeveel u aan zorgtoeslag gaat ontvangen. Rond de 15e van iedere maand kunt u de uitkering verwachten. Dit kan oplopen tot wel enkele honderden Euro’s per jaar. Dat is vanzelfsprekend een welkome aanvulling op ieders budget.