Voor advies over vermogensopbouw en de invulling van je beleggingsportefeuille werken de meeste financieel adviseurs samen met een aantal bevoegde vermogensbeheerders. Uiteraard is de keuze voor deze vermogensbeheerder zeer weloverwogen gemaakt. Professioneel vermogensbeheer vergroot immers de kans op een rendement dat aansluit bij je verwachtingspatroon.

 

Het belangrijkste criteria waarop vermogensbeheerders worden beoordeelt zijn onafhankelijkheid en professionaliteit. Maar ook de mogelijkheid om de performance te meten, een heldere communicatie met klanten en kosten die in verhouding staan tot geleverde prestaties zijn uitermate belangrijk vermogensopbouw.

 

Op basis hiervan kiezen de meeste adviseurs voor samenwerking met onder andere Brand New Day, Palladyne en Legal and General. Tot nu toe was professioneel vermogensbeheer van particuliere beleggingen slechts weggelegd voor (zeer) vermogende particuliere beleggers. Maar door een aantal wijzigingen in de branches kun je al aan vermogensopbouw doen vanaf € 2.500,-. of € 50,- per maand.

 

Op het gebied van vermogensbeheer zijn een aantal mogelijkheden waarbij de financieel adviseur je kan begeleiden:

 

  • Je laat je geld beheren door een vermogensbeheerder. Je maakt vooraf afspraken, bijvoorbeeld over de risico’s die je wilt nemen. De vermogensbeheerder kiest hoe hij je geld belegt en vertelt je achteraf wat hij heeft gedaan.
  • Je vraagt advies aan een beleggingsadviseur. Daarna kies je zelf hoe je je geld belegt.
  • Je beslist alles zelf en geeft alleen opdrachten aan de financiële onderneming. Dit heet execution only.

 

Zorg dat je goed geïnformeerd bent, voordat je gaat beleggen. Afhankelijk van de soort dienstverlening stelt de financiële onderneming je vragen over je financiële situatie, je ervaring met beleggen, de risico’s die je wilt nemen en waarom je wilt beleggen. Hij maakt dan een cliëntenprofiel of beleggingsprofiel. Daarin staat welke dienstverlening of belegging bij jou past. Controleer of het advies inderdaad past bij jouw wensen en de risico’s die je wilt nemen.