Het is vaak handig te weten welke informatie er over u beschikbaar is in de openbare (en gesloten) registers. Ook het Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, houdt een register bij waarin uw persoonsgegevens kunnen zijn opgeslagen. Het BKR register bestaat uit persoonsgegevens aangevuld met kredietinformatie. Wat heeft u geleend. Wanneer heeft u dat gedaan. Maar vooral heeft u netjes afgelost zijn de vragen die beantwoord worden in een BKR profiel. Veel mensen willen vroeg of laat toch weten wat er in het register over hen is opgeslagen en willen hun BKR gegevens opvragen.

 

In het register staan de persoonsgegevens van de geregistreerde, Naast deze persoonsgegevens zijn de gegevens behorend bij het kredietverleden van de geregistreerde opgeslagen. Zijn er kredieten geweest in het verleden of duren deze nog voort? De hoogte van de kredietlimiet, de ingangsdatum en het moment van aflossen van de lening maar ook de betaalmoraal is beschreven.

 

De informatie die in het register over u is opgeslagen kunt u vanzelfsprekend inzien. Dit is alleen niet gratis in te zien. De procedure voor het aanvragen van uw BKR profiel is ietwat ingewikkeld. U kunt namelijk niet bellen. Ukunt wel langsgaan in Tiel. Om uw profiel te ontvangen moet u de aanvraag hiervoor doen bij uw eigen bank. Na betaling van € 4,50 wordt door de bankmedewerker de aanvraag van het BKR profiel voor u gedaan. Als u denkt dat u het profiel direct mee naar huis krijgt heeft u het mis. Het BKR deelt de exacte gegevens namelijk met niemand anders dan de geregistreerde, het profiel wordt u per post toegestuurd.

 

In sommige gevallen is een BKR registratie onjuist. U kunt in dat geval de registratie laten verwijderen. Er zijn verschillende gespecialiseerde bureaus die zich bezighouden met de verwijdering van uw gegevens uit het BKR register. Een gang naar de rechter is in veel gevallen noodzakelijk om de verwijdering geregeld te krijgen. Houdt u er vooral rekening mee dat een gang naar de rechter niet gratis is en u behoorlijk op kosten kan jagen. Ook de adviseur die u inhuurt doet zijn werk niet gratis. Maar toch gebeurt het regelmatig dan een notering in het BKR register kan worden verwijdert. Laat u goed voorlichten voordat u in zee gaat met één van deze adviesbureaus.