Niemand zit te wachten op oplichting. Toch krijgen sommige mensen die online op zoek zijn naar een lening of hypotheek te maken met fraude. Veel geld moeten betalen voordat u een lening kunt krijgen, veel geld betalen voor de verwijdering van een BKR notering wat vervolgens niet gebeurt. Televisieprogramma's zoals Opgelicht en Peter R. de Vries wijden er hele seizoenen aan. Het is dan ook goed om zeer kritisch te zijn wanneer u online op zoek gaat naar een financieel adviseur of een financiële dienst zoals een lening of een hypotheek.

 

In eerste instantie moet een hypotheekadviseur altijd ingeschreven staan bij het SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseurs). Ieder jaar moet de hypotheekadviseur opnieuw studiepunten behalen. Dit omdat de wetgeving omtrent hypotheken aan veranderingen onderhevig is. De financieel adviseur moet dan wel op de hoogte zijn van deze veranderingen, om het best passende hypotheekadvies te kunnen geven aan een consument. Een eerste stap bij het online raadplegen van een financieel adviseur is dus altijd bekijken hoe het zit met de juiste certificaten om hypotheekadvies te mogen geven. Dit kunt u doen door de registers van het SEH te raadplegen.

 

Wanneer u een lening of hypotheek afsluit dient u altijd iemand persoonlijk te zien. Hypotheken en de wat grotere leningen die u alleen online kunt aanvragen zonder ooit een financieel adviseur te spreken bestaan niet. Online kunt u zich uiteindelijk hoogstens oriënteren op de financiële markt en een afspraak aanvragen met een adviseur. U krijgt dan alsnog iemand persoonlijk te spreken. Wanneer dit niet het geval is, dan is het geen zuivere koffie en kunt u het beste zover mogelijk van dit advieskantoor vandaan blijven.