De hypotheekadviseur

Tijdens het proces zult u te maken krijgen met een tussenpersoon die veel van hypotheken weet: de hypotheekadviseur. Deze vraagt voor u de hypotheek aan bij een geldverstrekker. Dit kan uw eigen bank zijn, maar dat hoeft niet. Wanneer u contact opneemt met een onafhankelijke hypotheekadviseur kan deze met verschillende geldverstrekkers zaken doen.

 

Het eerste gesprek met de hypotheekadviseur zal een intakegesprek zijn. Daarbij stelt de hypotheekadviseur een profiel van u op. In dit profiel staan onder andere gegevens over uw financiële situatie. Er wordt niet alleen gekeken naar de huidige situatie, maar ook naar de toekomst. Gaat u bijvoorbeeld trouwen en een huwelijksreis maken? Verwacht u meer of minder te werken? Zaken die beïnvloeden wat u te besteden heeft. Aan de hand van het klantprofiel kan de hypotheekadviseur op zoek gaan naar een hypotheek die precies aansluit bij uw situatie.

 

Het is mogelijk om zonder de tussenkomst van een hypotheekadviseur voor een bepaalde hypotheekvorm te kiezen, direct bij de geldverstrekker. In dat geval zult u verstand van hypotheken moeten hebben en goed moeten weten wat u doet. Houd er rekening mee dat de wetgeving rond hypotheken aan verandering onderhevig is en de kennis van een hypotheekadviseur up-to-date is. Daarom is het eigenlijk altijd aan te raden om een hypotheekadviseur te raadplegen, ook wanneer u denkt dat u zelf een passende hypotheek kunt kiezen.

 

 

Hypotheekofferte aanvragen

Wanneer bij verschillende geldverstrekkers een offerte wordt aangevraagd kunnen de offertes met elkaar worden vergeleken. In een hypotheekofferte staan uw gegevens, samen met de hypotheekvorm en de voorwaarden. Vaak bent u bijvoorbeeld verplicht bepaalde verzekeringen af te sluiten voor een bepaalde hypotheekvorm. Dit kunt u lezen in de voorwaarden die in de hypotheekofferte staan. Daarnaast geeft een hypotheekofferte ook duidelijkheid over de hypotheeklasten.

 

Gaat u akkoord met een bepaalde aanbieding, dan moet u de hypotheekofferte binnen een bepaalde termijn ondertekend terugsturen naar de geldverstrekker. De hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheidsduur.

 

 

Hypotheekakte ondertekenen

Heeft u de hypotheekofferte ondertekend, teruggestuurd en voldoet u aan de voorwaarden, dan moet u nog de feitelijke hypotheekakte ondertekenen. Deze wordt ondertekend door beide partijen bij de notaris. Daarmee wordt de hypotheek vastgelegd in het kadaster. Met het ondertekenen van de hypotheekakte is de hypotheek definitief.

 

 

Welke kosten brengt een hypotheek aanvragen met zich mee?

Het aanvragen van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Allereerst moet er voor de hypotheekadviseur en de notaris ook brood op de plank komen, dus u zult deze in ieder geval moeten betalen. Een hypotheekadviseur kan een uurtarief hanteren of een vast bedrag rekenen wanneer er een hypotheek wordt afgesloten. Dit noemt men afsluitkosten. Ook moet u notariskosten betalen.