Huis kopen, met welke kosten krijgt u te maken?

Wanneer u een huis koopt krijgt u met verschillende kosten te maken. Denk hierbij aan:

 

  • Kosten koper of vrij op naam
  • Maandelijkse hypotheekkosten
  • Maandelijkse afdracht aan de Vereniging van Eigenaars
  • Makelaarskosten

 

Natuurlijk kunt u nog veel meer kosten maken dan die hier genoemd staan. Te denken valt aan verhuiskosten of verbouwingskosten.

 

 

Kosten koper of vrij op naam

Ten eerste is er sprake van kosten koper of vrij op naam. Kosten koper duidt op eenmalige kosten die iemand maakt bij de aankoop van een huis. Het gaat daarbij om notariskosten, kosten die gepaard gaan met de aanvraag Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten, kosten voor bankgarantie, afsluitkosten, overdrachtsbelasting en eventueel de afkoopsom erfpacht. Vrij op naam betekent dat deze kosten voor de verkopende partij zijn. Dit is doorgaans het geval bij nieuwbouw.

 

 

Maandelijkse hypotheekkosten

Met het kopen van een huis gaat uiteraard ook de aanvraag van een hypotheek gepaard. De hypotheekaanvraag verloopt via een hypotheekadviseur. Deze gaat met u aan de hand van uw individuele situatie bekijken welke mogelijkheden er voor u zijn. Met het hypotheekadviesgesprek gaan kosten gepaard. Sinds de afschaffing van het provisiesysteem werken veel hypotheekadviseurs op basis van een uurtarief.

 

Voor de hypotheek zult u maandelijks een bedrag moeten gaan betalen. De hoogte en de samenstelling van dat bedrag is afhankelijk van de hypotheekvorm. De hypotheekadviseur zal kijken welke hypotheekvorm het beste bij uw persoonlijke situatie past. Er zijn hypotheekvormen waarbij de maandlasten gelijk blijven, waarbij ze stijgen en waarbij ze dalen.

 

 

Maandelijkse afdracht aan de Vereniging van Eigenaars

De Vereniging van Eigenaars is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het pand of het appartementencomplex. Er is meestal sprake van een apart potje waar alle huiseigenaren in het appartementencomplex voor moeten betalen. Dit wordt de VvE afdracht genoemd. Vaak zijn dit maandelijkse kosten.

 

Dit potje van de Vereniging van Eigenaars wordt gebruikt wanneer er een reparatie aan het pand moet worden uitgevoerd die alle huiseigenaren aangaan. Denk aan het repareren van een lekkend dak of voegwerk aan de straatgevel.

 

 

Makelaarskosten

Wanneer u een aankoopmakelaar in de arm neemt krijgt u ook te maken met makelaarskosten. Dit kan een percentage zijn van de aankoopsom van het huis, maar ook een vast bedrag. Een makelaar kunt u inschakelen wanneer u wilt weten of de vraagprijs reëel is of wanneer u hulp wilt bij het onderhandelen over deze prijs.