De vraag “hoeveel zorgtoeslag krijg ik” wordt veelvuldig gesteld. Het is namelijk een vraag die in belangrijke mate kan bepalen hoe uw maandelijks inkomen eruit komt te zien. Zorgtoeslag is een aanvulling op het inkomen maar eigenlijk bedoelt om een deel van de premie die u betaald voor een zorgverzekering te compenseren. De overheid wil immers dat u verzekerd bent en stelt het daarbij ook nog eens verplicht.

 

De zorgtoeslag is een subsidie die wordt toegekend aan mensen met een laag inkomen en weinig tot geen spaargeld. Hoe lager deze twee aspecten, hoe hoger de zorgtoeslag. U kunt het beste een eenvoudige berekening laten maken (dit kan o.a. door de onderstaande blauwe link te volgen) om nauwkeurig te weten hoeveel rechten u heeft.

 

Naast zorgtoeslag bestaat ook de huurtoeslag. Dit is een vergelijkbare regeling waarbij u een tegemoetkoming kunt krijgen voor de huur die u betaalt. Zowel zorgtoeslag als huurtoeslag worden door de Belastingdienst aan u uitgekeerd. U zult zelf moeten aangeven dat u hiervoor in aanmerking wilt komen en bij wijzigingen in uw inkomen zult u dit moeten aangeven.

 

Wanneer uw sitiuatie is gewijzigd omdat u meer vermogen krijgt of een baan met een hoger (of lager) salaris, dan kunt u dit via de bovenstaande link aangeven. De Belastingdienst zal de wijzigingen aanbrengen en aan het einde van het fiscaal jaar wordt nogmaals een berekening gemaakt. Zo kan het zijn dat in de belasting aangifte die op 1 april bij de Belastingdienst binnen moet zijn een andere uitkomst ontstaat. Dit is volledig afhankelijk van het recht dat u daadwerkelijk op toeslagen heeft.