Het is vaak handig te weten welke informatie er over u beschikbaar is in de openbare (en gesloten) registers. Ook het Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, houdt een register bij waarin uw persoonsgegevens kunnen zijn opgeslagen. Het BKR register bestaat uit persoonsgegevens aangevuld met kredietinformatie. Wat heeft u geleend. Wanneer heeft u dat gedaan. Maar vooral heeft u netjes afgelost zijn de vragen die beantwoord worden in een BKR profiel. Veel mensen willen vroeg of laat toch weten wat er in het register over hen is opgeslagen en willen hun BKR gegevens opvragen.

 

Waarom slaat het BKR uw gegevens eigenlijk op? Het BKR is in het leven geroepen om consumenten te beschermen tegen overcreditering en geldverstrekkers te beschermen tegen de risico’s van het afschrijven van krediet wat niet kan worden terugbetaalt.

 

De informatie die in het kredietregister is opgeslagen heeft betrekking op de persoon en zijn kredietverleden. Informatie als het aantal kredieten, de hoogte hiervan en de aflosmoraal staan beschreven in het register.

 

De informatie die in het register over u is opgeslagen kunt u vanzelfsprekend inzien. Dit is alleen niet gratis in te zien. De procedure voor het aanvragen van uw BKR profiel is ietwat ingewikkeld. U kunt namelijk niet bellen. U kunt wel langsgaan in Tiel. Om uw profiel te ontvangen moet u de aanvraag hiervoor doen bij uw eigen bank. Na betaling van € 4,50 wordt door de bankmedewerker de aanvraag van het BKR profiel voor u gedaan. Als u denkt dat u het profiel direct mee naar huis krijgt heeft u het mis. Het BKR deelt de exacte gegevens namelijk met niemand anders dan de geregistreerde, het profiel wordt u per post toegestuurd.

 

Ook bij het BKR en de geldverstrekker werken mensen. Het kan dus zijn dat de gegevens in het BKR profiel onjuist zijn overgenomen. In dat geval kunt u de geldverstrekker verzoeken het BKR opdracht te geven de geadministreerde gegevens aan te passen. Doet de geldverstrekker of het BKR dit niet dan kunt u een gang naar de rechter overwegen. Een gang naar de rechter maakt u zelden alleen en dus is het noodzakelijk dat u juridische bijstand inwint bij een specialist. Er zijn verschillende juristen en in BKR problematiek gespecialiseerde bureaus die u kunnen bijstaan in een gerechtelijke procedure. Maar bezint voor u begint. Realiseer u goed dat een gang naar de rechter tijdrovend is en geld kost.