De financiële wereld kent roerige tijden. De economie bevindt zich niet altijd in een hoogconjunctuur. Dit zorgt ervoor dat er in verschillende tijden verschillende wensen, maar ook voorwaarden ontstaan.

 

 

Geld

Geld is en blijft in de huidige wereld het ruil- en betaalmiddel bij uitstek. Ieder mens heeft het nodig. Ieder mens geeft het uit. En de gehele samenleving is erop gebaseerd. Potentiële schaarste maakt het onderwerp tot een zogenoemd 'heet hangijzer'. Want als er een persoonlijk tekort aan geld is gaat het mis.

 

 

Lenen

Geld lenen kan een oplossing zijn voor de (tijdelijke) extra behoefte aan financiële middelen. Lenen heeft echter ook een nadeel. Geld lenen kost namelijk - hoe logisch het ook mag klinken - geld. Hiermee wordt bedoelt dat aan de ene kant maandelijks aflossing en terugbetaling moet worden gedaan. Aan de andere kant moet er voor het inwinnen van financieel advies betaald worden. Het afsluiten van een lening is niet gratis.

 

In veel gevallen is het consumptief krediet, wat in veel gevallen in de vorm van een doorlopend krediet wordt afgesloten, gebuikt om persoonlijke uitgaven van te doen. Dit maakt eigenlijk bij aankoop de waarde van het product al minder. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto. Nadat de auto uit de garage van de dealer wegrijdt is deze direct minder geld waard. Dit principe maakt lenen een vreemd gegeven. Er wordt eigenlijk toekomstig inkomen naar voren gehaald.

 

 

Hypotheek

Een van de grootste uitgaven in een mensenleven is toch vaak de aankoop van een eigen woning. Maar weinig Nederlandse consumenten hebben een dusdanig vermogen kunnen opbouwen dat deze aankoop ineens en contant kan worden betaald. Daarmee is een markt ontstaan voor zeer specifieke leningen; de lening voor de aankoop van een woning.

 

Omdat de hoogte van een lening die gebruikt is voor de aankoop van een eigen woning vaak erg hoog is, wil de geldverstrekker een extra zekerheid. Het pandrecht wordt hiermee aangesproken. Een onderdeel van het pandrecht is het hypotheekrecht waarbij de eigenaar van de woning, de woning in (onder)pand geeft aan de geldverstrekker. Zo heeft de geldverstrekker zekerheid en kan deze de grote lening verstrekken. Tot het moment dat deze lening, die men in het dagelijks spraakgebruik hypotheek noemt, volledig is afgelost blijft de woning in pand bij de geldverstrekker.