Wet- en regelgeving maar ook de steeds innovatievere producten die financiële instellingen bedenken zorgen voor een onduidelijk geheel waar de consument tussenzit. Het is bijna onmogelijk nog een gewone en simpele hypotheek aan te vragen zonder dat hier allerlei bijverbanden bij worden aangeboden. Hoe komt dat toch?

 

Een van de oorzaken van de huidige financiële productcategorieën is de wet- en regelgeving. Om het maximale voor de consument uit de mogelijkheden die er zijn te halen ontstonden door de jaren heen exotische producten die optimaal gebruik maakten van alles wat de wet maar voorschreef. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de hypotheekvormen die gebaseerd zijn op een maximaal voordeel uit hypotheekrente aftrek. Sparen of beleggen tijdens de looptijd en met het opgebouwde vermogen een kapitaal voor toekomstige aflossing afbouwen. Het is interessant en maakt op meerdere manieren gebruik van de wet- en regelgeving.

 

Gelukkig hebben deze financiële productcategorieën ook positieve effecten met zich meegebracht. Zo werd na enkele klachten over de spaarhypotheek een bankspaarhypotheek geïntroduceerd. Daarnaast zijn verzekeringen die gesloten worden tegen betaling van een koopsom, de koopsompolissen, tegenwoordig ingrijpend verandert (en in het voordeel van de consument aangepast).

 

Wanneer u zelf op onderzoek uit wilt om te bepalen welke financiële producten het meest bij uw situatie passen is het verstandig eerst online informatie in te winnen. Websites zoals Wikipedia bieden over het algemeen een betrouwbaar beeld van de werkelijkheid. Er staat vaak de juiste informatie op. Informatie waar u echt iets aan heeft.

 

Vanuit het online onderzoek wat u heeft gedaan, kunt u een kennismakingsafspraak maken met een financieel adviseur. In de meeste gevallen is het kennismakingsgesprek gratis. Zorg dan ook dat u tijdens dit gesprek zoveel mogelijk informatie verzamelt zodat u weer een stapje verder bent. Na dit eerste gesprek kunt u voor uzelf al een groot aantal vragen beantwoorden. Het wordt hierna steeds makkelijker om voor uzelf duidelijk te krijgen wat u wilt en hoe dit vormgegeven moet worden.