De financieel adviseur geeft advies op het gebied van financiële zaken. Onder de noemer financieel advies hangt een grote veelzijdigheid aan diensten waarvan sparen, beleggen, pensioenen, hypotheken en leningen de belangrijkste zijn.

 

 

Hypotheken

Een hypotheek is meestal nodig wanneer een huis is gekocht. De financieel adviseur die hypotheekadvies geeft is vaak hypotheekadviseur. Om dit te worden moet de financieel adviseur in het bezit zijn van het diploma erkend hypotheekadviseur. Wanneer de financieel adviseur dit diploma niet heeft moet in ieder geval het bedrijf waarvoor hij werkt in het bezit zijn van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Deze semioverheidsdienst beoordeeld de bekwaamheid en deskundigheid van de financieel adviseur en het financieel advieskantoor waarvoor hij werkzaam is. Hypotheken bestaan vaak uit een uitgebreid pakket aan bijproducten die al dan niet verplicht kunnen worden aangeschaft. Veel financieel adviseurs in hypotheken werken tegenwoordig onder druk van de overheid, consumentenorganisaties en uiteindelijk de consument zelf niet meer op basis van provisie- inkomsten maar op basis van een vooraf vastgestelde prijs of een uurtarief.

 

 

Pensioenen

De financieel adviseur die actief is in sparen, beleggen en pensioenen heeft vaak de diploma’s WFT leven of Pensioenpraktijk behaald. Hoewel deze diploma’s geen verplichting zijn, laat het wel de vakbekwaamheid en deskundigheid van de financieel adviseur zien. Pensioenen staan momenteel zwaar onder druk onder andere omdat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen niet meer gehaald wordt. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen een lager pensioen uitgekeerd krijgen dan zij hadden verwacht. Een duidelijk pensioenadvies door een gekwalificeerd financieel adviseur is op dit moment noodzakelijk.

 

 

Leningen

Leningen kunnen worden afgesloten voor aankopen die men nu wil doen maar waar in de toekomst pas de financiële middelen voor aanwezig zijn. In de meeste gevallen worden leningen afgesloten zonder dekking van zekerheid. Omdat de leninggever hierbij een risico loopt is de rentevergoeding hierbij vaak erg hoog. De financieel adviseur kan advies geven over de vorm van de lening, maar ook de gevaren die op kunnen treden wanneer leningen worden afgesloten.