Vanuit de overheid moet de financieel adviseur voor ieder aspect binnen het financieel advies zijn opleidingen hebben gevolgd, een diploma hebben behaald en dus voldoen aan bepaalde deskundigheidseisen. De adviseur die financieel advies geeft op het gebied van lenen en krediet moet bijvoorbeeld in het bezit zijn van het diploma WFT consumentenkrediet. De pensioenadviseur moet in het bezit zijn van het geheel diploma Pensioen Praktijk. Dit diploma bestaat uit de onderdelen PP1 (voor particulieren) en PP2 (voor ondernemers). Het kan zijn dat wanneer er met name levensverzekeringen worden aangeboden dat de financieel adviseur het diploma WFT leven heeft behaald. De hypotheekadviseur is een vreemde eend in de bijt. Hij moet in het bezit zijn van het diploma SEH. Dit wordt slechts afgenomen door één enkel instituut: de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs.

 

Om de kennis van en het financieel advies gegeven door de adviseur op niveau te houden is de adviseur verplicht zich jaarlijks bij te laten scholen. Alleen wanneer hij deze opleidingen, die men permanente educatie noemt, met goed gevolg doorloopt is hij weer verzekert van het geven van financieel advies in het komende jaar.

 

Wanneer u financieel advies wilt inwinnen, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe woning heeft aangekocht, of omdat de auto die u zo mooi vindt gefinancierd moet worden is het verstandig in zee te gaan met de juiste adviseur. De juiste adviseur is in het bezit van de benodigde diploma’s en het bedrijf waarvoor hij werkt staat ingeschreven in het register van de AFM. U kunt deze inschrijving online verifiëren op de website van de AFM.