Incidenteel komt het voor dat een lening of hypotheek moet worden aangevraagd. Vooral omdat de procedure voor de aanvraag nogal eens kan wijzigen, is het verstandig een deskundige te raadplegen die de juiste wegen kent. Deze deskundige is een financieel adviseur in het bezit van de juiste papieren en vergunningen. Anders heeft het inwinnen van advies natuurlijk weinig zin.

 

 

De inhoud van het financieel advies

Het verleden heeft (helaas) laten zien dat veel consumenten zich enerzijds niet altijd bewust zijn geweest van de gevaren die aan bepaalde financiële producten blijken te kleven. Anderzijds is gebleken dat veel producten zijn afgesloten die niet exact voldeden aan hetgeen de klant echt nodig had. Of omdat de klant zelf niet bewust was van de risico's. Of omdat de financieel adviseur niet op de hoogte was van bepaalde feiten en omstandigheden ten tijde van de aanvraag.

 

De inhoud van het financieel advies begint daarom altijd met de inventarisatie. Het klantprofiel en het risicoprofiel zijn de uitgangspunten waar een financieel advies bij lenen en hypotheek op wordt vastgesteld. Dit betekent dat veel tijdwinst kan worden behaald wanneer er serieus de tijd wordt genomen voor het invullen van deze profielen.

 

 

De kosten van financieel advies

Sinds begin 2013 bestaat het financieel advies op basis van 'no cure no pay' - dus eigenlijk alleen betalen wanneer u een product afsluit - niet meer. De regering heeft met harde druk nieuwe maatregelen doorgevoerd waarvan zij hoopt dat deze in het voordeel van de consument zullen uitpakken. Hiermee zorgt de regering dat het vergelijken van financieel adviseurs onderling een kostbare zaak wordt. De consument zal immers bij elk van de adviseurs kosten maken voor de intake ongeacht of een product wordt afgesloten.

 

Voordat u een financieel adviesgesprek inplant is het daarom verstandig inzicht te krijgen in de kostenstructuur van de adviseur die u wilt gaan inschakelen. In veel gevallen is het eerste oriënterend gesprek gratis. Bespreek dit op voorhand met de financieel adviseur voordat u een afspraak maakt. Zo voorkomt u teleurstelling en verrassingen op een later moment.