Slecht nieuws voor rekeninghouders van het Cyprus branche van de FBME bank. Het Amerikaanse FinCEN, een onderdeel van de US Treasury heeft een rapport met allerlei bevindingen over de bank een bizarre conclusie getrokken; FBME leverde met haar diensten in Cyprus een belangrijk aandeel in het leveren van financiële diensten voor terroristische organisaties.

 

Het lastige aan deze conclusie is dat het tegendeel lastig aan te tonen is. We laten dus maar even in het midden of er daadwerkelijk sprake is van het faciliteren van financiële diensten voor terrorismefinanciering en witwassen van crimineel verkregen gelden voor organisaties in het Midden Oosten zoals Hezbollah.

 

Het verhaal lijkt het script van een slechte B-film. Want direct nadat het rapport uitkwam heeft de Cypriotische Centrale Bank FBME onder curatele gesteld. Men zag in Nicosia de bui al aankomen en na in 2013 de haircuts op bankrekeningen van argeloze spaarders te hebben toegepast is men als de dood daadwerkelijk als een bananenrepubliek te worden afgeschilderd.

 

Het internationaal bancaire speelveld is er allemaal niet gemakkelijker op geworden. Griekenland zit tot over haar oren in de problemen. Russen kunnen niet bankieren in Europa en de verplichte screening van banken voor nieuwe klanten wordt bijna onmogelijk streng gemaakt.

 

Voor consumenten die een bankrekening aanhouden bij de FBME bank in Cyprus is dit helemaal een vervelend verhaal. In veel gevallen hebben deze consumenten namelijk helemaal niets verkeerd gedaan en staan zij ver van banden met terroristen. Toch is het zover gekomen en FBME Bank Cyprus blokkeert duizenden bankrekeningen. Tenminste, niet volledig blokkeren want er zijn enkele mogelijkheden om het geld van de rekening te krijgen.

 

Welke kant het opgaat met de Federal Bank of the Middle East, zoals de bank voluit heet, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de situatie al maandenlang doorgaat en dat het onzeker is hoe lang dit op dezelfde voet door kan gaan. De aandeelhouders van FBME hebben reeds geprobeerd de bank te verkopen in de hoop onder het gedoe uit te komen. Rekeninghouders worden tegengehouden door de curator van de bank. Deze curator heet overigens in deze film, “administrator”.

 

Op dit moment is het zo dat rekeninghouders geen gebruik meer kunnen maken van internet bankieren. Ook de pinpas werkt niet meer. De enige manier om geld van de rekening te halen is door een checque uit te schreven op dezelfde naam als de tenaamstelling op de bankrekening bij FBME bank en deze te storten bij een andere bank in Cyprus welke exact dezelfde tenaamstelling heeft. Het is een omslachtig verhaal, zuiver en alleen bedoelt om een bankrun te voorkomen.

 

Teneinde geld over te maken middels het bovenstaand scenario zal men een tweede bankrekening in Cyprus moeten hebben. Dat is lastig maar gelukkig niet onmogelijk. Daarna mag men maximaal 1.000 Euro per dag via een checque opnemen. Het totale proces van uitschrijven van de checque en storten duurt ongeveer 14 dagen. Het zijn duidelijke richtlijnen waar niet onderuit te komen is.

 

Het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom de bank en natuurlijk de uitvoering van een oplossing voor rekeninghouders is te vinden in het artikel FBME bank news. Hoewel er slechts sporadisch nieuwe informatie naar buiten wordt gebracht kan het zomaar zijn dat scenario’s zoals we in Nederland tegenkwamen bij DSB bank en ICESAVE ook hier zullen plaatsvinden. Hoe liquide een bank ook is, als de rekeninghouders niet bij hun geld kunnen en moeten afwachten kan er zomaar na verloop van tijd een probleem ontstaan.