Vandaag de dag kunnen consumenten kiezen voor traditionele banken met bankkantoor welke de dagelijkse beslommeringen regelen via telefonische en online servicedesks en voor innovatieve financiele dienstverlening uitsluitend via het internet. Efficientie, klantvriendelijkheid en bereikbaarheid gaan niet altijd samen. Hoewel de voor- en nadelen van beide vormen van dienstverlening interessant kunnen zijn, kan het ook wel eens misgaan.

Wanneer een bank gedwongen wordt haar deuren te sluiten, vangen de meeste klanten achter het net en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Geen toegang tot internet bankieren, niet werkende bankpassen en onduidelijkheid over de toekomst zijn enkele voorbeelden van hoe dingen mis kunnen gaan. Veel klanten merken pas dat de bank in de problemen zit wanneer hun pinpas niet meer werkt in de supermarkt, het restaurant, of de pin automaat. Een genante vertoning die men toch wel graag zo snel mogelijk wil oplossen.

Is de falende bank gevestigd in Nederland, dan is het redelijk eenvoudig uit te zoeken wat er te gebeuren staat. Bij internationale financiele instellingen en internet banken die opereren onder een buitenlandse vergunning, is dat minder eenvoudig. Is de bank gesloten en wordt het deposito garantie stelsel geactiveerd, dan zal de rekenignhouder in de meeste gevallen een claim in moeten dienen bij de administrateur. De website Deposit Guarantee Claim kan uitkomst bieden voor rekeninghouders bij buitenlandse banken en legt onder andere uit hoe de procedures voor terugbetaling van tegoeden in zijn werk gaat.

Internationaal bankieren is niet zonder risico. Onbekende wet- en regelgeving en lokale gebruiken kunnen behoorlijk roet in het eten gooien. Wanneer de bank onder verscherpt toezicht wordt geplaatst zal dit in de meest voorkomende gevallen niet aan de klanten en andere stakeholders worden medegedeeld. Buitenlandse klanten lopen hiermee toch wel een risico omdat zij niet snel en adequaat kunnen reageren wanneer financiele, danwel regulerende overtredingen plaatsvinden en de bank al dan niet tijdelijk op slot gaat.