Tijden veranderen. De financiële wereld verandert mee. In een rap tempo. Het zorgt ervoor dat producten veranderen en worden aangepast aan de wensen en eisen van deze periode. Maar niet alleen producten veranderen, ook de wensen en eisen van de consument. Want dat staat nog steeds centraal binnen financieel advies: het standpunt en de wensen van de klant.

 

 

Opleidingen en verplichte permanente educatie

In een ver verleden kon iedereen die dat wilde financieel adviseur worden. Een aantal interne opleidingen waren voldoende om de straat op te kunnen. Vreemde verdienmodellen ontstonden en door de torenhoge provisies en commissies die de financieel adviseur kon verdienen, werden lieden aangetrokken tot de branche die er eigenlijk weinig te zoeken hadden. Gelukkig wordt hier langzaamaan een stokje voor gestoken.

 

De Wet op het Financieel Toezicht, beter bekend als de WFT, schrijft sinds enkele jaren voor dat de financieel adviseur in het bezit moet zijn van vakdiploma's en daarnaast jaarlijks en verplicht terug de schoolbanken in moet. Permanente educatie noemt men dat.

 

 

Provisieverbod

De hoge provisies en de onduidelijkheid die de klant vaak had welke producten nu om welke reden moest worden aangeschaft hebben ervoor gezorgd dat de overheid zich meer is gaan richten op regulering van de branche.

 

Vanaf 2013 is het niet meer toegestaan dat verzekeraars en banken aan de adviseur een provisie betalen voor het te geven advies. Dit wil zeggen dat de financieel adviseur het gegeven advies direct bij u in rekening brengt. Geen fratsen meer, en volledig onafhankelijk financieel advies. Precies zoals het hoort.