Financiële producten en de wetgeving eromheen maakt het lastig voor consumenten om door de bomen het bos nog te kunnen zien. En hoe weet u nu zo zeker dat de financieel adviseur u geen verhaaltje op de mouw spelt om hier zelf beter van te worden? Gelukkig valt dat laatste mee, al is het nog steeds zo dat producten worden aangeboden die niet voor 100% passend zijn bij de situatie van de klant.

 

Wat kunt u doen om de betrouwbaarheid van uw financieel adviseur te toetsen?

Allereerst is iedere financieel adviseur in Nederland, die adviezen geeft aan Nederlandse consumenten verplicht ingeschreven in de registers van de Autoriteit Financiële Markten. Het is niet de financieel adviseur zelf die in dit register staat ingeschreven maar de onderneming waarvoor hij werkt. De directie van deze onderneming heeft vanuit de WFT de verplichting opgelegd geregeld de deskundigheid van zijn personeel te toetsen en jaarlijks te verbeteren. Dit doen de adviseurs door het volgen van de verplichte WFT kennisopleidingen. U kunt uw adviseur vanzelfsprekend vragen een kopie van zijn diploma te overleggen.

 

Referenties van bestaande klanten zijn natuurlijk geen garantie dat uw traject exact gelijk verloopt, het zegt wel veel over de achtergrond en werkwijze van de financieel adviseur. Wanneer hij deze referenties niet zelf aandraagt kunt u erom vragen. Het meest gemakkelijk is natuurlijk wanneer u via uw eigen relatienetwerk in contact wordt gebracht met een financieel adviseur. U hoort uit ervaring van uw naasten wat de financieel adviseur voor u zou kunnen betekenen.

 

Als laatste kunt u online bekijken wat derden zeggen over het advies. Er zijn vele, uitgebreide en verschillende ervaringenwebsites waar ook de hypotheekadviseur aan bod komt. Niet altijd zijn de verhalen betrouwbaar, maar daar kunt u zelf een oordeel over vellen.