Het verwijderen van een BKR codering is een lastige zaak. Toch lukt het juristen en andere specialisten in sommige gevallen wel om de codering te laten verwijderen. Er is een aantal redenen hiervoor aan te geven maar het is gemakkelijker dit met de jurist van uw keuze te bespreken omdat iedere situatie anders kan zijn en wij u beslist niet blij willen maken met een dode mus.

 

Het BKR kan slechts in opdracht van de geldverstrekker een codering verwijderen. Het heeft geen boodschap aan uw eigen (dwingende) input. U zult dus wanneer u geen juridische hulp in wilt schakelen contact met de geldverstrekker op moeten nemen om te kijken of u er samen uit kunt komen. Wanneer dit lukt kan de geldverstrekker opdracht geven aan het BKR waarna de codering zal worden verwijdert.

 

Specialisten in BKR codering verwijderen kunt u voornamelijk op internet vinden. Ze adverteren met slogans als ‘gespecialiseerd in het verwijderen van BKR registraties’, ‘BKR registratie? Wij kunnen u helpen met het verwijderen hiervan’ of ‘Uw BKR registratie laten verwijderen’. U dient er wel rekening mee te houden dat het verwijderen van een BKR codering lastig is en slechts in uitzonderlijke gevallen kan en zal plaatsvinden.

 

Wanneer het recht aan uw zijde staat en de BKR codering onterecht is gegeven, is het mogelijk de rechter te vragen de geldverstrekker te sommeren de BKR codering te laten verwijderen. Dit doet de rechter alleen wanneer wettelijk is bewezen dat u in uw recht staat. Het principe van redelijkheid en billijkheid is hierbij van groot belang. Zo zou volgens dit principe één enkele betalingsachterstand van 5 euro in principe niet mogen leiden tot een afwijzing van een groter belang als het aanvragen of oversluiten van een hypotheek. De codering is in dit geval weliswaar niet onterecht afgegeven maar weegt absoluut niet op tegen de ‘schade’ die de persoon in kwestie loopt bij het voortzetten van zijn leven.

 

Vrijwel alle andere terechte BKR coderingen blijven altijd in stand. Het BKR register is onder andere bedoelt om achterstanden kenbaar te maken. Het zou gek zijn wanneer u een achterstand heeft en deze door persoonlijke omstandigheden kunt wegwuiven. Houdt er dus rekening mee dat wanneer u een achterstand heeft, dit gehandhaafd blijft zolang deze achterstand nog niet weggepoetst is. U doet er goed aan schulden zo snel mogelijk af te lossen.