U kunt zich afvragen wat een artikel over de berekening van het netto inkomen op een website over lenen en hypotheek doet. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel; steeds meer geldverstrekkers bekijken naast het bruto inkomen ook het netto besteedbaar inkomen van de consument als leidraad bij het bepalen van de (maximale) kredietfaciliteit.

 

In Nederland is er sprake van een verschil tussen bruto inkomen en netto inkomen. Dit verschil wordt veroorzaakt door de inkomstenbelasting die betaald moet worden over het inkomen. Omdat de regering het de individuele werkgever niet wil aandoen zelf uit te zoeken of een belastingplichtige in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen of heffingskortingen is de belastingplichtige zelf aangewezen om zijn persoonlijke situatie jaarlijks in kenbaar te maken aan de belastingdienst. Dit doet de belastingplichtige door aangifte te doen.

 

Omdat de heffingskortingen en toeslagen het netto besteedbaar inkomen kunnen beïnvloeden, wordt de berekening van het netto inkomen steeds vaker meegenomen in de aanvraag van de financiering.

 

Hoewel het netto inkomen naar voren komt aan de hand van de loonstrook, is het dus bij kredietverstrekking belangrijk te bekijken of er verhogende fiscale onderdelen zijn die het netto inkomen verbeteren. Wilt u exact weten wat een netto inkomen is, ga dat via Google naar de netto berekeningsmodule van Raet. Dit is de meest betrouwbare (gratis) rekenmodule die online te vinden is.