De afgelopen jaren is het schering en inslag. Banken maken fouten en klanten van de bank zijn hier vaak de dupe van. In sommige gevallen kan de bank hier niets aan doen, helaas is het ook wel eens andersom en is er sprake van verwijtbaar handelen. Maar wat moet je doen als de bank je geld niet teruggeeft. Gelukkig is er voor de leden van de Europese Unie een gedegen platform dat bescherming biedt. Dit is toch wel een van de positieve aspecten aan de Europese Unie. Het deposito garantie stelsel zorgt ervoor dat bank klanten tot een bedrag van 100.000 Euro kunnen claimen nadat de bank niet meer kan terug betalen.

 

Vanzelfsprekend moeten we appels niet met peren vergelijken en zijn zaken zoals DSB en SNS bank sterk verschillend. De rode draad is mismanagement van de top maar dit houdt in de rechtbank helaas geen stand om een optimale en eenduidige oplossing te bieden. Het management van FBME Bank maakte het helemaal bont; de bank is ten laste gelegd dat het een platform bood wat eenvoudig gebruikt kan worden voor het financieren van terrorisme en het witwassen van crimineel verkregen gelden. Lekker verhaal dus.

 

Als de bank je geld niet teruggeeft is de beste eerste actie contact op te nemen met de centrale bank. De centrale bank heeft een aantal taken waarvan de meest belangrijke is te zorgen voor een betrouwbare en ordentelijke financiële markt. Dat dit geen sinecure is blijkt maar al te vaak. De centrale bank (van banken in de Europese Unie) is de administrateur en beheerder van het deposito garantie stelsel. Deze externe verzekering biedt over het algemeen een dekking van maximaal 100.000 Euro voor banktegoeden. De centrale bank of de rechtbank zal toestemming moeten verlenen om dit garantie stelsel te activeren. Het is daarmee geen individuele aangelegenheid.

 

Omdat het deposito garantie stelsel een externe verzekering is, komt dit de liquiditeit van de bank alleen maar ten goede. De huidige methoden die worden gebruikt om geld uit te lenen aan bankklanten zorgen ervoor dat er maar weinig geld op de bank direct opeisbaar is. Wanneer er veel bankklanten via het externe deposito garantie stelsel geld op komen halen, hoeft dit niet meer door de bank zelf te worden betaald.

 

Daarnaast komt als voordeel dat het deposito garantie stelsel gefinancierd wordt door premies die de deelnemende banken moeten betalen. Wanneer een bank failliet gaat of ophoud met bestaan zal het garantie stelsel dus niet bij de bank in kwestie aankloppen. Wanneer een risico (verzekerd voorval) zich voordoet zal de kans wel aanwezig zijn dat de premies voor de deelnemende banken omhoog gaat.

 

Het is dus nog niet te laat wanneer een bank failliet gaat.