Erkend hypotheekadviseur

De wereld van de hypotheken is aan veranderingen onderhevig. Geldverstrekkers hanteren door de economische crisis strengere regels en ook wijzigt regelmatig te wetgeving omtrent hypotheken en hypotheekrenteaftrek. Een hypotheek die een aantal jaren aantrekkelijk was om af te sluiten, is niet per se nog steeds een aantrekkelijke keuze. Daarom is het belangrijk dat u bij het afsluiten van een hypotheek advies inwint bij een erkend hypotheekadviseur.

 

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt, moet een erkend hypotheekadviseur aan Permanente Educatie (PE) doen. Dit houdt in dat een hypotheekadviseur steeds studiepunten moet blijven halen om het vak te blijven beoefenen. Dit is ook logisch, want wetgeving omtrent hypotheken is aan verandering onderhevig.

 

In één of meer hypotheekgesprekken brengt de hypotheekadviseur uw financiële toestand en uw toekomstplannen in kaart. Op basis van dit klantprofiel zal de hypotheekadviseur bepalen welke hypotheekvorm het beste voor u is en bij welke geldverstrekkers u deze kunt aanvragen.

 

 

Hypotheekvormen

Hypotheken bestaan in verschillende vormen die allemaal aantrekkelijk zijn voor een bepaalde doelgroep. Zo zal de ene persoon die een huis koopt in loondienst zijn en de andere persoon ondernemer. De ene persoon heeft in het begin veel te besteden, de ander weinig. Voor deze verschillende situaties moet er een hypotheek zijn die hierop aansluit.

 

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek betaalt u maandelijks aflossing en rente. Hoe meer er is afgelost, hoe minder rente u hoeft te betalen. Hierdoor worden de maandlasten van de lineaire hypotheek steeds lager.

 

Annuïteitenhypotheek

Net als bij de lineaire hypotheek betaalt u maandelijks aflossing en rente. Alleen is het rentedeel bij de annuïteitenhypotheek in het begin hoog. Maar omdat u hierdoor maximaal gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek, zijn de netto maandlasten in het begin juist laag. Later is het aflossingsdeel hoog en het rentedeel laag. Hierdoor worden de nettolasten bij de annuïteitenhypotheek hoger.

 

Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek is er sprake van een hypothecaire lening en een spaarrekening. Maandelijks moet de consument een bepaalt bedrag overmaken naar de spaarrekening. De rente die hij of zij hierover ontvangt is gelijk aan de rente over de hypothecaire lening. De bankspaarhypotheek geeft de garantie dat de hypotheek na dertig jaar kan worden afgelost.

 

Beleggingshypotheek

Bij de beleggingshypotheek bouwt u kapitaal op door middel van beleggingen. De beleggingen die u kunt doen beperken zich over het algemeen tot enkele huisfondsen van de geldverstrekker. Iedere maand moet u een bedrag in de beleggingen stoppen. Het idee is dat de beleggingen na dertig jaar genoeg hebben opgeleverd om de hypotheek af te lossen.

 

 

Effectenhypotheek

De effectenhypotheek lijkt op de beleggingshypotheek. Het verschil is dat u bij de effectenhypotheek complete vrijheid heeft met de beleggingen. U bent dus niet gebonden aan huisfondsen van de geldverstrekker. De effectenhypotheek brengt veel risico met zich mee.