Geld is hoe je het wendt of keert een interessant onderwerp. Zeker op momenten dat het economisch en politiek breed wordt uitgemeten in de media. Maar waar gaat het nu eigenlijk over? De mondiale crisis heeft een aantal redenen. Een van deze hoofdredenen is toch wel dat het grootste deel van de wereldbevolking, regeringen incluis, op de pof leven.
De Euro
Een andere reden waar veel Nederlanders richting wijzen is de Europese munteenheid de Euro. Het is het gevolg van de EMU waar vergevorderde afspraken gemaakt werden door lidstaten van de Europese Unie. Hoewel veel kritiek is gekomen op reddingsoperaties van o.a. Griekenland en Spanje, heet de EMU de Europese landen ook veel goeds gebruikt.
Geld op basis van vertrouwen
Geld is eigenlijk niets meer dan een vertrouwensrelatie. Het papier waarop de Eurobiljetten zijn bedrukt heeft dan weliswaar een waarde, deze stukwaarde valt volledig in het niet bij de waarde die de bevolking heeft afgesproken die de biljetten vertegenwoordigen.
Geld als middel om vermogen op te bouwen
Omdat geld de hoofdzaak is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien, en de overheid haar handen steeds verder van de verzorgingsstaat aftrekt, is men steeds meer op zichzelf aangewezen. De oplettende Nederlander wacht niet af maar gaat over tot actie. Hij regelt zelf wel iets voor de toekomst.
Zo zijn er verschillende mogelijkheden om vermogen voor de toekomst op te bouwen. Beleggen in vastgoed wint ondanks de tegenvallende woningmarkt toch nog steeds aan interesse. Met het juiste verwachtingspatroon is het niet meer dan logisch dat een belegging in vastgoed op de lange termijn zeer interessant is. De rente en aflossing over de lening worden immers door de huurder betaald. Dit is een vorm van hefboomwerking in optima forma. Het is de ideale pensioenaanvulling wanneer men de tijd heeft. Voor een vastgoedbelegging dient men rekening te houden met een lange tot zeer lange beleggingshorizon.