Het hebben van een zorgverzekering is verplicht. Naast de verplichting biedt deze verzekering ook nog eens een vorm van persoonlijke en innerlijke rust. Het kan namelijk erg slecht aflopen wanneer u onverhoopt in een ziekenhuis moet worden opgenomen terwijl u niet verzekerd bent.

Om de maandelijkse premie voor de zorgverzekering makkelijker en betaalbaar te maken heeft de overheid een subsidie ingevoerd voor meerderjarigen met een inkomen onder een bepaalde grens en met weinig spaargeld.

Het aanvragen zorgtoeslag 18 jaar is daarmee ook mogelijk geworden. Over het algemeen hebben 18 jarigen geen al te hoog inkomen en staan zij aan het begin van hun leven wat in veel gevallen wil zeggen dat de spaarrekening en het vermogen nog niet substantieel is.

Het is daarmee ook voor 18 jarigen mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Via de onderstaande rekenmodule is het mogelijk om uit te rekenen hoeveel zorgtoeslag u kunt aanvragen. Nadat de berekening is gedaan kunt u direct de aanvraag doen.

De belastingdienst verzorgt de administratieve afhandeling van de zorgtoeslag. Net als andere subsidies, toeslagen en regelingen zoals de huurtoeslag en de hypotheekrente aftrek heeft de fiscus enige tijd nodig om een beschikking te maken en vast te stellen hoeveel zorgtoeslag u maandelijks kunt verwachten. Over het algemeen duurt het 8 weken voordat u deze beschikking in huis heeft. Hou daar dus rekening mee bij uw aanvraag.